HomeNieuws Civil Break

Civil Break

Actueel

In de bouwsector zijn technologische ontwikkelingen de orde van de dag; er worden dagelijks efficiënte en slimme ideeën tot uitvoering gebracht. De sector is bezig het stoffige imago achter zich te laten. Bij GAIM houden wij deze relevante ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Civil 3D

Up-to-date

Onze civiel technisch ontwerper Erwin Roetert zag kansen om de ontwikkelingen op het gebied van 3D ontwerpen te bespreken en dat dit uiteindelijk zijn vruchten zou afwerpen in de uitvoering. “Mijn doel is kennisdeling op een vrijblijvende, informele wijze” aldus Roetert. Op zijn initiatief zitten sinds vorig jaar (2016) civiel tekenaars, ontwerpers, landmeters en zo nu en dan een projectleider, wekelijks bij de Civil Break van GAIM. Deze Civil Break is opgestart om de kennis van onze engineers op het gebied van Civil 3D up-to-date te houden. Iedereen maakt kleine opdrachtjes en wisselt onderling tips & tricks uit. “Niemand heeft álle kennis in huis, maar met elkaar weten we heel veel en kunnen we van elkaar leren.” 

Ambitie

Erwin geeft aan dat het zijn ambitie is om verder te kijken dan Civil 3D. Zo liggen programma’s als Infraworks, Navisworks, 3DSMAX (interactive), het verwerken van puntenwolken en de BIM360 producten nog in het verschiet.  De Civil Break is daarom opgestart uit idealisme: “Ik werk graag efficiënt, daarom interesseert het principe van BIM (Bouw Informatie Model of Management) mij,” legt Erwin uit. “Om te voorkomen dat je twee keer dezelfde informatie aan het verwerken bent moet je de software te slim af zijn. Dát leren wij bij de Civil Break.” Steeds beter worden in deze programma’s legt de basis voor het optimale gebruik van BIM."

Bouwproces

Vaak wordt BIM gebruikt als een gedetailleerd 3D model voor een stuk infrastructuur. De mogelijkheden zijn echter eindeloos. Gedurende de hele levenscyclus van een bouwwerk kan het als bron van gegevens gebruikt worden. Nu wordt BIM in de uitvoering nog weinig gebruikt. Daar lijkt langzaamaan verandering in te komen. Gegevens die relevant zijn voor de bouwplaats, zoals raakvlakken, de bestede uren, rapportages en registraties toevoegen aan één integraal BIM is zeer interessant voor opdrachtgevers. Het draaien van simulaties in BIM brengt bovendien optimalisaties aan het licht, die voor elke fase van een bouwproces van meerwaarde zijn. “De vraag naar BIM bij de opdrachtgevers van KWS is aan het stijgen,” merkt Roetert op, “Een handig en inzichtelijk model waar (in theorie) geen informatie in verloren kan gaan is natuurlijk heel aantrekkelijk voor opdrachtgevers.”

Vraag en aanbod

Bij GAIM spelen wij in op deze marktontwikkeling door de Civil Breaks. Erwin zal in de komende Civil Breaks zijn streven om alle voor BIM relevante software programma’s te behandelen waar maken. De engineers, landmeters en projectleiders zijn op de hoogte van de markt en raken door de Civil Break bedrevener in het efficiënt en snel ontwerpen én gebruiken van nauwkeurige 3D modellen. “Door de gevarieerde samenstelling van de groep hebben we ook verschillende kennisniveaus. Dit maakt de sessies extra leerzaam: een projectleider is geïnteresseerd in de praktische toepassing van een 3D model, terwijl een ander juist de software beter onder de knie wil krijgen.” Hierdoor groeien we elke sessie in ons dagelijks werk.

 

Voor meer informatie over onze engineers, de Civil Break of BIM kunt u contact met ons opnemen.

Gerelateerde informatie

+