HomeNieuws Van concept naar illustratie

Van concept naar illustratie

Actueel

Onze EMVI-plannen bevatten eigenlijk altijd wel een mooie illustratie. Die illustraties komen van Sander Terburg, onze EMVI-illustrator. Maar hoe werkt het nou precies om van een technisch verhaal een mooie illustratie te maken? Wij interviewden Sander en stelde hem deze vraag!

Kun je uitleggen hoe je op het idee komt voor het maken van een illustratie?

Het proces van het creëren van een illustratie begint met een idee of een gedachte. Hoe kunnen we een idee of concept zo snel en duidelijk mogelijk bij de klant te krijgen? Klanten reageren meestal wat terughoudend op een technische tekening. Ze zijn vaak minder goed leesbaar, vinden het eng of niet betrouwbaar. Een illustratie is spreekt meer tot de verbeelding en de boodschap komt sneller over. In een conceptfase of inschrijving scoor je door snel jouw gedachte bij de klant te krijgen. De eerste indruk blijft belangrijk.

En hoe start je dan vervolgens met het uitwerken van een illustratie?

Voor mij begint het vaak met: “We hebben een idee en willen dit duidelijk maken.” Dit kan met een fasering van de uitvoering, of met een situatieschets. Ik ga eerst achterhalen wat we willen laten zien en wat belangrijk is. Dit onderwerp is wat de afbeelding moet uitstralen. Wanneer ik de parameters duidelijk heb begin ik met een schetsontwerp. Dit hoeft nog niet eens digitaal te zijn, vaak werkt het lekkerder met een potlood en een stuk papier. Dit schetsontwerp laat ik de revue passeren zodat ik zeker weet dat alle partijen het ermee eens zijn en dat de informatie duidelijk in beeld komt. Wanneer ik akkoord heb op de schets ga ik over op het uitwerken van de afbeelding.

Hoe verwerk je de schets vervolgens digitaal?

De uitwerking begint meestal met de gedachte van welke stijl past het best bij de afbeelding. Dit is afhankelijk van de informatie en formaat. De uitwerking vindt altijd digitaal plaats vanwege aanpasbaarheid en kwaliteit. Ik begin wederom met het maken van een schets maar het detailniveau van deze schets is al wat groter. Daarna werk ik de definitieve lijnen uit en geeft het kleur. Vaak wordt de afbeelding nog voorzien van een legenda en eventueel kop- en voettekst. Wanneer de afbeelding klaar is gaat deze de checkprint ronde in. Vaak komen er toch nog wat opmerkingen naar boven of wijzigingen doordat men een beter beeld bij de afbeelding heeft. Deze worden dan verwerkt en daarna is de afbeelding klaar voor gebruik.

Kan uw EMVI-plan een mooie illustratie gebruiken?

Ben je ook op zoek naar een niet-technische uitwerking van een fasering of heb je een andere tekenuitdaging voor Sander? Neem dan contact op met Krista IJzerman via k.ijzerman@gaim.nl of 06 - 50 22 31 50.

Gerelateerde informatie

+